Profesionalno prevajanje iz slovenščine v nizozemščino in iz nizozemščine v druge jezike

Nizozemska je kot ena najuspešnejših članic Evropske unije in kot eno liberalnejših gospodarstev že od nekdaj bila zanimiva za širjenje in prav vsaka multinacionalna družba ima tam vsaj kakšno podružnico.

Mogočno gospodarstvo

Nizozemska je ena od najgosteje poseljenih držav na svetu, celoten trg s približno 17 milijoni ljudi pa je kljub temu na 13. mestu po kupni moči in bruto domačem proizvodu. Še bolj presenetljivo je, da je po površini majhna, prenaseljena in visoko industrializirana Nizozemska drugi največji svetovni izvoznik hrane in kmetijskih izdelkov, takoj za ZDA!

Živilska industrija ima vodilno vlogo v nizozemskem gospodarstvu, je visokotehnološko razvita in hvaležno vsrka vse novosti in tehnološke inovacije na področju kmetijstva in živilske predelave – v razcvetu je na primer hidroponska pridelava, nizozemska posebnost pa je tudi več tisoč hektarjev steklenjakov, ki jih redno vzdržujejo, posodabljajo in širijo.

Prav tako mogočne pa so kemična, kovinska, strojna industrija in panogi elektronskih naprav in programske opreme, ki majhno Nizozemsko držijo visoko na 17. mestu največjih gospodarstev sveta.

Jezik med nemščino in angleščino, začinjen z romanskimi prvinami

Govorcev nizozemščine je okrog 23 milijonov in čeprav jih večina govori tekoče nemško in angleško, boste za poslovanje vsekakor potrebovali odlične prevajalce, tolmače in poznavalce tega trga, saj je njihov uradni jezik (z izjemo nekaj manjših eksotičnih regijskih jezikov – frizijščine, limburščine, saksonščine in papiamenta) nizozemščina.

Ali ste vedeli, da so govorci angleščine nekoč imenovali nizozemščino »Low Dutch« (nižja nizozemščina) in jo tako razlikovali od »High Dutch«, kot so nekdaj označevali nemški jezik? Dejansko obe oznaki jezikov izhajata iz iste starogermanske besede »þiudiskaz«, ki pomeni »ljudsko, pogovorno, vulgarno«.

Naše izkušnje z nizozemskim trgom

Naše izkušnje z nizozemskim trgom so tako široke kot globoke, saj smo urejali spletne strani za Heineken, prevajali dokumentacijo in opravljali svetovanja za Akzo Nobel N.V., pomagali njihovi podrožnici multinacionalke Philips pri lokalizaciji in optimizaciji spletne strani v več evropskih in balkanskih državah ter lokalizirali in testirali navigacijsko programsko opremo družbe TomTom.