Profesionalno prevajanje iz slovenščine v finščino in iz finščine v slovenščino

Republika Finska, znana po finski savni, severnem siju, polnočnem soncu, Božičku, glasbi in še čem, je na jugozahodu obdana z Baltskim morjem, v notranjosti pa se lahko pohvali s kar približno 190 000 jezeri. Ali ste vedeli, da modra barva v finski zastavi predstavlja vodo, bela pa sneg?

Šele po drugi svetovni vojni se je preobrazila iz kmetijske države v industrijsko, vendar že sodi med države z nadpovprečno visoko življenjsko ravnijo. Po dohodku na prebivalca prekaša marsikatero zahodnoevropsko industrijsko državo. Njeno gospodarstvo je močno prepleteno s svetovnim trgovanjem. V dohodkih sta zmeraj bolj pomembna deleža sodobne industrije in naglo naraščajočih storitvenih dejavnosti.

Dežela industrije

Država ima močno razvite številne industrijske panoge, saj kovinska, elektronska ter tehnična industrija skupaj predstavljajo petdeset odstotni izvoz, lesna pa trideset odstotni. Je tudi vodilna država v uporabi interneta. Nokia je eno od najbolj poznanih podjetij na Finskem.

Med ključnimi industrijami je ladjedelništvo. V desetih finskih ladjedelnicah izdelujejo ledolomilce, tankerje za utekočinjeni plin in kemikalije, zabojniške ladje, vrtalne ploščadi, jahte, ladje za križarjenja, trajekte za avtomobile in vlake. Wärtsilska ladjedelnica v Turkuju se je na teh področjih razvila v enega najpomembnejših izdelovalcev ladij na svetu.

Vrsta finskih izdelkov posebej slovi zaradi skrbnega in umetniškega oblikovanja, recimo steklarski izdelki in keramika, pa tudi tkanine in oblačila, pohištvo ter naprave za obdelovanje podatkov in sporočanje. Višje stopnje rasti ima tudi kemična industrija, ki se je začela razvijati konec petdesetih let.Tako je Finska danes zelo privlačna dežela za tuje vlagatelje in trgovce.

Jezik

Finska ima približno pet in pol milijona prebivalcev ter dva uradna jezika, in sicer finščino in švedščino, ki jo govori okrog pet odstotkov prebivalcev. Uradno pa so priznana tudi narečja nekaterih manjšin. Čeprav veliko Fincev obvlada tuje jezike, predvsem angleščino in nemščino, se za uradne zadeve spodobi, da se uporablja finski jezik. Naši izkušeni prevajalci, ki so tudi rojeni govorci finščine, vam tako lahko pomagajo pri prevodu v obe smeri, pa naj gre za zasebna besedila ali za dokumente na najvišjem strokovnem nivoju.

Naše izkušnje s finskim trgom

Naši prevajalci in programerji so nudili svoje usluge že mnogim podjetjem na Finskem. Primeri so prevajanje dokumentacije za podjetja Supercell in Rovio mobile, ki izdelujejo video igre ter za izdelovalca barv Tikkurila. Pomagali pa smo tudi podjetjem pri širjenju na tuje trge. To so proizvodnja dvigal Kone, izdelovalci fitnes opreme Polar Electro ter modno oblikovanje Marimekko, če naštejemo le nekaj največjih.