V današnji informacijski dobi praktično vse temelji na takšnih in drugačnih napravicah, ki so med seboj povezane v svetovni splet in lokalna omrežja. Z enim klikom lahko dostopamo kamorkoli po svetu, vse nam je na dosegu roke. Podjetja, ki nekaj deset let nazaj sploh ne bi mogla obstajati, danes cvetijo povsem brez fizičnih poslovalnic, poslujejo le v virtualnem svetu. Ob takšni globalni informacijski revoluciji se je hitro pojavila potreba po specializirani programski opremi, kakršno danes uporabljajo številna podjetja in njihove stranke po vsem svetu. Vsa programska oprema pa še vedno služi le enemu namenu – prenašanju informacij med različnimi napravami. Treba je torej poskrbeti, da se vsi, ki so vpleteni v ta proces, med seboj razumejo. Tu se kot nepogrešljiva storitev izkaže lokalizacija programske opreme.

Programska oprema

Na spletu nikoli nismo daleč od tujine, česar se dobro zavedajo spletni poslovneži in nasploh vsi, ki uporabljajo sodobno tehnologijo za širjenje svojega posla. Prevajanje besedil spletnih strani je postalo že vsakdanje opravilo, medtem ko lokalizacija programske opreme še ni tako razširjena in so stranke v tujini pogosto prisiljene v uporabo programov v tujem jeziku. Povsem jasno pa je, da moramo za optimalne prodajne rezultate poskrbeti tudi za to, da je programska oprema prodajalca kar se da prilagojena stranki, kar vključuje tudi prevod v njej domači jezik. Predvsem pri širitvi na tuji trg je potrebno o tem pravočasno razmisliti.

Lokalizacija programske opreme v prvi vrsti vključuje prevajanje vseh besedil, namenjenih končnim uporabnikom. Poleg tega pa je potrebno program prilagoditi državi, v kateri se bo uporabljal. To pomeni, da poleg besedil prilagodimo tudi druge lastnosti, ki se med državami razlikujejo – formate zapisov, denarne valute, časovne pasove in drugo. Lokalizacija tako ne obsega le prevajanja, temveč celovit prenos programske opreme v uporabniku domače okolje. Le tako bo učinek programa optimalen, pa naj gre za računalniški, mobilni, spletni ali kakšen drug program. Na vašo željo naš naravni govorec s ciljnega trga izvede tudi preizkus in uporabniški pregled programske opreme, da se prepričate v njeno funkcionalnost!